De Website wordt ingeladen, even geduld a.u.b.

contenttop

 

Het 'Centrum van ons Hoofd'


centrum hoofd Een observatie die wij tijdens ons dagelijkse leven vaak niet maken is de observatie van ons 'ZELF'. Veelal zijn wij verdwaald in het 'theater' dat het leven wordt genoemd. We worden geconfronteerd door verschillende meningen, overtuigingen en levensopvattingen vanuit persoonlijke kringen zoals van vrienden, familie, partners, collega's, we worden geconfronteerd met allerlei media die ook weer talloze boodschappen projecteren over politiek, economie, moralen, religie, spiritualiteit, 'feiten', mode, 'schandalen', rampen, et cetera. In het midden van deze soep van informatie/ruis.... waar sta jij? Heb je die vraag wel eens duidelijk aan jezelf gesteld? Wat is mijn waarheid? Wat ben ik? Wanneer je een sterk oordeel hebt, een overtuiging, een levensopvatting, een argument, komt dit vanuit jezelf of is dit je vader/moeder/leraar/minister/media/baan/et cetera die in je spreekt?

Deze stem, die dagelijks in ons spreekt, wordt veelal niet door ons bewust geobserveerd omdat we de overtuiging in ons dragen dat we zelf deze spreker zijn. Oftewel, wij hebben de neiging om ons te identificeren met onze innerlijke dialogen; we gaan ervan uit dat we de stem zijn. Wanneer je onbewust bent over de lagen die nog achter je stem/identiteit schuilen, dan zul je niet inzien dat vele innerlijke dialogen ruis zijn. In de meeste gevallen gaan deze dialogen niet over jezelf en zijn ze niet van jezelf en dat terwijl deze stem wel je dagelijkse leven stuurt, de stem vormt een identiteit. Het bewust kunnen observeren van deze innerlijke stem is de eerste stap uit de ruis.

Dagelijks worden wij geconfronteerd met de ruis van het leven. Deze ruis is te vergelijken met radiogolven. Wanneer je je radio afstelt op een bepaalde frequentie dan ontvang je een bepaald kanaal. Zo doen wij dat ook met ons innerlijk centrum... maar vaak stellen wij onze attentie onbewust af op 'kanalen' in de ruis (meningen, oordelen en waarheden van anderen) en niet op onszelf. Zo ontvangen wij een signaal die niet resoneert met onze ware aard. Deze innerlijke ruis is een pad naar verstoorde levenspatronen zoals; ontevredenheid, lusteloosheid, vermoeidheid, stress, angst, agressie, ziektes, verveling, depressies, hulpeloosheid, verslaving, verwarring, et cetera.


(H)Erkennen van het Centrum van ons hoofd

Met de volgende tool gaan we een stap zetten richting jezelf. Deze tool helpt je bewust te worden over ruis die jouw misschien dagelijks onbewust beïnvloedt. Voor deze oefening heb je je handen even nodig.

  • Doe je wijsvingers op de slapen van je hoofd en visualiseer een lijn tussen deze twee punten. De lijn gaat iets achter en boven je ogen langs (zie fig. 1). Daarna,

  • Plaats een wijsvinger op de hoogte van je slapen tussen je ogen en de andere vinger op je achterhoofd en visualiseer weer een lijn tussen deze twee punten (zie fig. 2).

centrumhoofdfig1   centrumhoofdfig2
Centrumhoofd figuur 1   Centrumhoofd figuur 2

Nu heb je twee lijnen getrokken die elkaar kruisen. Op het punt waar de lijnen kruisen is waar het 'Centrum van je hoofd' bevindt.

Probeer de omgeving waar je nu in zit eens te observeren vanuit dit punt, alsof je ogen ramen zijn waar je doorheen kijkt. Blijf in je centrum, ga niet met je aandacht naar de omgeving toe, blijf observeren achter je ogen (je kunt dit natuurlijk ook doen terwijl je doorleest). Wanneer we iets observeren hebben wij al snel de neiging om het waargenomene te beoordelen en er labels op te plakken. Hierdoor stappen we uit ons centrum, omdat we onze attentie verplaatsen naar wat we waarnemen. Laat de omgeving nu voor wat het is en blijf het observeren. Het kan heel goed zijn dat je merkt dat je toch onbewust afdwaalt uit je centrum van het hoofd. Dit is heel normaal, omdat wij vaak erg veel ruis in dit centrum hebben opgeslagen. Deze ruis zijn meningen, gedachtes en waarheden, die in de meeste gevallen afkomstig zijn van anderen.

Een voorbeeld: In veel gevallen wanneer mensen voor de eerste paar keer mediteren merken ze vaak dat de gedachtegang juist onrustig en sterker wordt. De bedoeling is om stil te worden... maar er komt juist erg veel activiteit in het denken. Veelal wordt dan de aanname gemaakt dat er niet goed wordt gemediteerd. Integendeel, wanneer wij voor de eerste paar keer bewust in ons innerlijk centrum gaan observeren, dan zul je merken dat er juist veel onbewuste energie verstopt zit op deze plek. Je attentie naar het centrum van je hoofd brengen is te vergelijken met een lantaarn die een donkere kamer oplicht. De kans is groot wanneer je je aandacht in het centrum van je hoofd houdt, dat er dan beelden omhoog komen van mensen of situaties die totaal niet resoneren met waarmee je nu bezig bent. Misschien zie je je vader of moeder, je leraar van de eerste klas, wat je gister hebt gegeten of wat je morgen wil gaan doen, situaties van 10/20 jaar geleden, et cetera. De beelden die je ziet is 'energie' die je onbewust hebt verzameld in je centrum van je hoofd.

Dit punt, het centrum van ons hoofd, is het 'commandocentrum' waar wij al onze dagelijkse beslissingen en keuzes maken. Maar wanneer de energie van anderen (meningen, waarheden, oordelen) zich bevindt in ons eigen centrum, dan is het erg moeilijk tot onmogelijk om je eigen intenties nog te kunnen waarnemen. Je innerlijk centrum wordt dan vervormd en verbogen door allemaal ruis die niks met je te maken heeft, maar wel je keuzes in het leven beïnvloeden.

Denk er eens over na wat een bevrijding het geeft, wanneer je bewust in je eigen centrum kunt staan zonder dat de ruis van het dagelijkse leven hier maar een voet in kan treden. Alleen jij bent de ware eigenaar van je centrum. Het is ook alleen jij die weer dit centrum eigen kan maken en aansturen. De eerste stap naar deze vrijheid is het Herkennen en het Erkennen van het centrum van je hoofd.

Oefening:

Probeer een aantal dagen vanuit het centrum van je hoofd te observeren. Bijvoorbeeld in de rij bij de supermarkt, tijdens een gesprek, wanneer je naar een bloem in je tuin kijkt, et cetera. Wat zie je? Wat ervaar je? Wat is het verschil? Hoe vaker je deze plek bewust betreedt, des te minder de ruis een rol speelt en uiteindelijk helemaal verbannen zal zijn uit jouw leven. Door het te beoefenen van deze tool creëer je een nieuw platform om jezelf en de wereld vanuit te observeren, wat veel nieuwe inzichten met zich mee brengt. 

bottomcontent