De Website wordt ingeladen, even geduld a.u.b.

contenttop

 

Onze Attentie en Intentie


aandacht en focus

Net zoals een smid meester moet zijn in zijn vak om de juiste gereedschappen en voorwerpen te smeden tot perfectie, zo is het voor ons als mens ook belangrijk om ons bewustzijn meester te zijn om diepgang en voldoening in het leven te ervaren. Een dieper inzicht over onze innerlijke wereld helpt ons om beperkende gedachten en herhalende patronen uit ons leven te verbannen. Zorgen, conflicten, stress, onzekerheid, afhankelijkheid, depressies en angst worden getransformeerd naar waardevolle ervaringen als; welzijn, geluk, bekwaamheid, eenheid, vriendelijkheid en soevereiniteit.


'Waar je je aandacht op richt is waar je je bewust van wordt'. Dit is een goede definitie om bewustzijn kort en bondig mee te omschrijven. Of je nu een boek leest, in gesprek bent, naar een zonsondergang kijkt... het is de focus van je aandacht die jouw van al je ervaringen bewust maakt. Deze hele simpele formule lijkt zo voor de hand liggend, dat de meesten onder ons hier totaal geen aandacht aan schenken, terwijl dit wel onze grootste kracht is als mens. Onze aandacht/attentie creëert onze ervaring. Het is ons scheppend vermogen. Oftewel, onze dagelijkse realiteit wordt constant vormgegeven door de manier hoe wij haar observeren. We kunnen ons ergens zorgen over maken of ons zeker voelen. We kunnen verdrietig zijn of gelukkig. We kunnen gemeen zijn maar ook vriendelijk... Of, waarom hebben we bijvoorbeeld meer attentie voor het ene dan het andere? Waarom vinden we iets mooi en andere dingen lelijk? Waarom hebben andere mensen meer geluk en weer anderen veel tegenslagen in het leven? Wat maakt de één gelukkig en de ander depressief? Hoe ervaren we rust in plaats van drukte in onszelf?

Elke creatie is begonnen met een intentie; of je nu een gerecht wilt koken, een instrument wilt leren bespelen, je bewustzijn verder wilt ontplooien... alles begint als eerste met een intentie. Waar we je nu op willen wijzen is dat wij altijd intenties hebben. We hebben plannen, dromen, voornemens, enzovoorts. Maar niet al deze intenties komen uit. Je denkt er aan... je wil het zo graag... een nieuwe relatie, baan, manier van leven, meer rust, geluk... en van het ene moment op het andere is je aandacht van deze goede intenties afgedwaald en ga je weer door met het dagelijkse leven. Maar hoe komt dit? Wat is de oorzaak van het afdwalen van onze aandacht op onze intenties? Heb je je dat wel eens afgevraagd? We willen 'A' maar voor we het weten zitten we al na te denken over 'B'. Je denkt bijvoorbeeld: “Oh, ik zou zo graag de gitaar willen leren te bespelen.” En voor je het weet ben je al bezig met het bedenken welke boodschappen er nog moeten worden gehaald en;“Oh ja! Morgen heb ik nog die belangrijke afspraak!” en ben je de eerste intentie alweer vergeten.

Ergens tussen deze intenties zit dus een gedachte die onze aandacht heeft laten afdwalen naar een andere richting. Veelal zien we deze omschakeling in gedachtegang niet eens. We laten onze attentie onbewust afdwalen van onze goed bedoelde intenties en zullen de goede plannen, dromen en voornemens hun kracht verliezen nog voordat het werkelijk kan worden gemanifesteerd. 

 

bottomcontent