Het Pad uit de Illusie

pad uit de illusieDe meesten van ons toen ze hier op aarde werden geboren, hebben niet echt de ‘handleiding’ gelezen over hoe wij nou precies in elkaar zitten. We leren misschien wel om om te gaan met onze mentale, emotionele en fysieke lichamen tijdens ons bestaan op aarde, maar velen van ons hebben hun aandacht niet gericht op de werking van deze lichamen en wat er nog meer ‘achter’ zit. Vroeg in het leven leren we ons aan te passen aan de buitenwereld (‘fitting in’). Je ouders schotelen je waarheden voor, je school, je vrienden, de televisie en tegenwoordig internet. Waarheden als: ‘met die personen praten we wel, maar met die niet’, ‘dat doen we niet en dat doen we wel’, ‘dit is zoals het hoort’, et cetera. In onze huidige maatschappij is de aandacht niet echt gericht op het ontdekken wie jijzelf werkelijk bent, we worden eerder geleerd om onszelf aan te passen aan de maatschappij. Waar de focus van het Innerlijklandschap zich op richt is juist wel de vergeten en/of onbetreden delen van ons bewustzijn te verlichten.

Sinds kort hebben wij de sectie Skills & Tools op de website. Graag zou ik in deze blog hier wat meer over willen vertellen. De skills & tools zijn gereedschappen die hulp bieden bij het ontdekken van je ware zelf. Wanneer je naar een nieuwe stad of land verhuist is het belangrijk dat je in het begin referentiepunten hebt om je te orienteren in deze nieuwe omgeving. Op dezelfde manier is het ook belangrijk dat je referentiepunten leert (her)kennen wanneer je je wilt orienteren in een onbetreden/vergeten deel van jezelf.

Veelal toen we opgroeiden accepteerden we waarheden van anderen die ons tijdens het opgroeien hebben gevormd. We gingen ervan uit dat deze ‘waarheden’ de ‘spelregels’ waren en proberen zo onze levens er naar in te richten. Op scholen word weinig tot geen aandacht besteed aan innerlijke reflectie. We worden veelal opgeleid om informatie vanuit de buitenwereld te vergaren, deze informatie in ons hoofd te analyseren en vervolgens weer naar buiten toe te verwerken naar de wens van onze leraar. Je kunt het wel vergelijken met een computer die taken uitvoert wanneer er een input wordt gegeven; je klikt op de muis en verwacht een bepaalde actie op het beeldscherm te zien. Als er een andere actie ontstaat dan verwacht, dan wordt de computer als defect verklaard. Net zo worden er ook bepaalde verwachtingen van ons gemaakt in de maatschappij; er zijn normen en waarden waar we allen aan moeten houden. Voldoe jij je niet aan de normen en waarden, dan wordt er ook al snel een ‘defect’ bij jouw geconstateerd. Alhoewel vele van deze normen en waarden goed bedoelt zijn, kunnen ze bij verschillende mensen ook vele beperkingen brengen. We dragen hierdoor ‘maskers’ en verbergen en/of onderdrukken onze ware intenties en gevoelens, want als deze worden gezien komen we misschien ook in de categorie ‘defect’ terecht.

In de huidige maatschappij is er niet veel stimulans om vanuit het innerlijk onszelf te ontplooien, er wordt ons ‘geleerd’ hoe wij moeten denken om zo goed mogelijk te passen en te presteren in de maatschappij.

Voorbeeld: Een vader verteld zijn zoon dat als hij dokter zou worden dat hij dan een goed leven zal leiden. De zoon geloofde en accepteerde deze waarheid, terwijl hij eigenlijk totaal iets anders wenste in zijn leven. Maar omdat zijn vader voor hem een belangrijk persoon was, geloofde de zoon zijn vader. Op dat moment schuift de zoon zijn eigen waarheid aan de kant en plaatst nu daar de waarheid van de vader in.

Het voorbeeld hierboven zorgt er uiteindelijk voor dat wij bepaalde keuzes in ons leven niet voor onszelf maken maar voor een ander. De waarheden van anderen dragen wij veelal onbewust in ons, wat tegelijk leidt naar onbewust gedrag. Deze onbewustheid kan je in situaties brengen waar je eigenlijk totaal niet om wenst. Je wilt eigenlijk de gitaar bespelen, maar omdat je is aangeleerd om dokter te worden kies je toch voor het laatste. Na verloop van tijd ben je zover het pad bewandeld van dokter, dat je je ware gevoelens helemaal hebt onderdrukt. Wanneer je in zo een situatie terecht komt is de kans groot dat je je bijvoorbeeld apathie voelt voor het leven. Je bent verward wie je nu werkelijk bent omdat je je gehele leven in de waarheden van andere personen bent gaan staan.

Dit is een heel simpel voorbeeld van hoe wij uit ons eigen centrum stappen en het leven zo inrichten zoals een ander het graag wilt zien. Vaak bedoelen de mensen om je heen het goed met de adviezen die ze je geven, maar dat betekent niet dat het voor jouw ook de juiste weg is.

Het doel van het Innerlijklandschap is om een platform te creĆ«ren waar je jezelf vanaf kunt observeren, om zo op een aangename manier het pad naar je echte ‘ik’ te bewandelen. Om de tools te gebruiken dienen we ons denken te stoppen. VOEL de tools, denk ze niet. Ons denken kan erg beperkend werken wanneer wij nieuwe informatie vergaren. De tools zijn niet bedoelt om over na te denken, het is geen intellectueel proces. Om de tools te gebruiken zul je moeten waarnemen buiten de ‘box’. Het loslaten van het denken betekent niet dat je passief wordt. Integendeel, je kunt juist helder waarnemen wanneer je je niet hecht aan je gedachten. Ons denken kan veel ruis veroorzaken in het gene wat je observeert omdat meningen en oude waarheden in conflict kunnen komen te staan wanneer je je met iets ‘nieuws’ bezig houdt. “Het denken weet alleen wat het weet, het weet niet wat het niet weet…”

Een verdere uitleg over de ‘box’ en het observeren buiten de box is te vinden in het volgende artikel: Wat zijn de derde en de vierde dimensie?

Wil je direct door naar de tools klik dan HIER

 

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *